líban
Acusen França de condicionar el suport a la investigació sobre l’explosió de Beirut
Human Rights Watch acusa Macron d’un canvi d’opinió pel que fa a obrir una recerca internacional per esclarir els fets
Human Rights Watch (HRW) ha denunciat aquest dimecres que el president francès, Emmanuel Macron, “va recular” en la seva promesa inicial d’una investigació internacional sobre l’explosió de Beirut i que la seva postura obstaculitza el suport d’altres països a l’enviament d’una missió investigadora del Consell de Drets Humans de l’ONU.
Macron “ha exercit un paper molt problemàtic en aquest assumpte i hi ha altres Estats que van estar o estan interessats a fer-se càrrec de la resolució davant el Consell de Drets Humans per a establir una missió de recerca, però ningú vol actuar en relació amb el Líban sense la llum verda de França”, ha explicat la investigadora de HRW Aya Majzoub.
Durant la seva intervenció en el panell “Camins cap a la Responsabilitat per l’Explosió de Beirut dos anys després”, organitzat amb motiu del segon aniversari (demà dijous) d’aquesta tragèdia que va causar més de 200 morts i 6.500 ferits, Majzoub ha atribuït la reticència a actuar a “la història colonial de França al Líban”.
Segons ha recordat la investigadora de HRW per al Líban, Macron va prometre una recerca internacional sobre la deflagració durant una visita a Beirut poc després del succés, però en els dos últims anys “va recular” i va tornar a oferir un “salvavides” a la “corrupta” classe política libanesa, llavors pressionada per la comunitat internacional.
HRW advoca per una investigació de l’òrgan de Nacions Unides davant l’estancament de la recerca libanesa, suspesa des del desembre passat i sotmesa a “repetides” obstruccions per part de les autoritats i una sèrie de polítics sospitosos en el cas.
Majzoub ha explicat que la idea no és “substituir” la recerca libanesa per una internacional, sinó crear un mecanisme per a investigar “les violacions de l’Estat als drets humans dels seus ciutadans” al mateix temps que la justícia local estableix “responsabilitats individuals”.
D’acord amb el seu relat, un únic jutge està autoritzat a treballar en el cas al Líban, i aquest disposa només d’un grapat d’aprenents i un únic ordinador.
Les tones de nitrat d’amoni que van explotar a Beirut feia anys que estaven emmagatzemades en el port de la ciutat sense mesures de seguretat i líders com el president libanès, Michel Aoun, i el llavors primer ministre, Hasan Diab, han reconegut que sabien de la seva existència abans de la tragèdia.
La investigadora ha destacat la “completa falta de responsabilitat” assumida per diversos oficials de seguretat, judicials i governamentals entrevistats l’any passat per la seva ONG en relació amb la tragèdia i ha esmentat les respostes de Diab en ser preguntat per la seva responsabilitat en l’ocorregut.
“Es veia a si mateix com una víctima, es veia a si mateix com algú que va assumir el lloc i en qüestió d’uns pocs mesos va passar l’explosió. Per descomptat, no carrega amb tot el pes, però era primer ministre en el moment d’una de les pitjors explosions de la història i això està completament absent en el seu còmput de l’ocorregut aquell dia”, ha conclòs.